era si timpul

Cred ca sunt putine tari in lumea civilizata unde transportul copiilor in masina nu este reglementat. Ma refer aici la utilizarea scaunelor si dispozitivelor speciale (adica asa-numitele "scoici"). Toate cunostintele si prietenii care muncesc sau traiesc "in afara" imi spun acelasi lucru: daca esti cu copilul in masina si ala micu nu e in scoica/scaun, iti frige politia o amenda de o ustura pana si pe vaca de pe care a fost luata pielea din care e facut portofelul in care-ti tii cardul.

De multe ori am vazut (si sunt sigur ca si altii au vazut, ca doar n-oi fi singurul) in trafic masini in care copiii erau tinuti fie in brate de catre un parinte, pe locul din fata, fie stateau in picioare in fata, cu barba pe bord, fie in spate, dar in picioare, intre scaune. De fiecare data ma gandeam si comentam ce parinti "iubitori" sunt astia, de-si expun odraslele in asa hal.

Deci, serios, daca te (scuzati expresia) caci pe tine pentru 100-150 de euro cat costa un scaun decent de masina si pui mai presus orice altceva decat siguranta omuletului pentru a carui viata si integritate fizica si morala esti responsabil, atunci esti un rahat cu ochi. Iar scuzele de genul "nu vrea sa stea", "urla si se agita", etc etc, nu prea stau in picioare.

Gandeste-te ca acel "lasa ca nu se intampla nimic" nu-l protejeaza. Deloc. E adevarat, este foarte posibil ca o scoica sau un scaun sa nu-i asigure protectie 100%, dar, in eventualitatea unui impact (chiar daca nu esti tu vinovat), are o sansa sa scape teafar. In caz contrar, daca copchilu' sta unde vrea el si pe parinte il doare la 5 metri imprejur, ghici cine o sa se agite prin habitaclu ca bila pe o masa de biliard? Iti asumi riscul asta? Iti asumi sentimentul de vina care o sa urmeze? Sau chiar, Doamne-fereste, durerea din suflet stiind ca ti-a murit copilul pentru ca ai fost capos?

Asadar, nu pot decat sa ma bucur ca, in sfarsit, o sa fie introdusa in codul rutier obligativitatea transportarii copiilor sub 3 ani in dispozitive omologate. Poate asa o sa se puna mai mult pret pe viata omuletilor care, in fond si la urma urmei, nu au cerut sa fie adusi pe lumea asta, ci sunt langa noi, in mare parte, datorita dorintei parintilor de a-i avea.

Be safe!

Sursa foto: mummy2five

Niciun comentariu: